فهرست مطالب

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 59 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس ملکی*، امین فتحی، صادق بهامین صفحات 1-16
    به منظور بررسی تاثیر هورمون جیبرلین و تنش خشکی بر ذرت آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارتند از سطوح تنش رطوبتی در سه سطح آبیاری نرمال (60I0=)، تنش متوسط (90I1=) و تنش شدید (120I2=) میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به عنوان فاکتور اصلی و فاکتور فرعی شامل محلول پاشی هورمون جیبرلین در چهار سطح عدم مصرف (0G0=)، (ppm15G1=)، (ppm20G2=) و (ppm25G3=) می باشد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمار 60 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر به همراه مصرف 20 پی پی ام جیبرلیک اسید و 120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر بدون مصرف جیبرلیک اسید به میزان 2/9658 و 3/5797 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. همچنین در تمامی سطوح تنش مصرف جیبرلیک اسید موجب افزایش عملکرد دانه ذرت شد. اثر متقابل هورمون و آبیاری تاثیر معنی داری بر نشاسته، پرولین، آلفا آمیلاز، بتاآمیلاز، پروتیاز دارد. با اعمال تنش خشکی غلظت پرولین در برگ ذرت افزایش یافت. هورمون جیبرلین در شرایط عدم تنش خشکی تاثیر معنی داری بر غلظت پرولین برگ ذرت نداشت اما در شرایط تنش خشکی باعث افزایش غلظت پرولین گردید. کاربرد 20 و 25 پی پی ام جیبرلین در شرایط تنش کم آبی متوسط (90 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) غلظت پرولین برگ در مقایسه با شاهد (عدم مصرف جیبرلین) به ترتیب به میزان 36 و 50 درصد افزایش داد. در شرایط تنش خشکی شدید (120 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر) غلظت پرولین با کاربرد 20 و 25 پی پی ام جیبرلین به ترتیب 32 و 21 درصد بیشتر از عدم مصرف جیبرلین بود. به طور کلی نتایج نشان داد که اسید جیبرلیک از طریق تاثیر مثبت بر افزایش و بهبود اجزاء عملکرد در نهایت می تواند عملکرد دانه ذرت را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: آمیلاز، پروتئاز، پرولین، شاخص سطح برگ، ماده خشک
  • مریم کمالی، یحیی سلاح ورزی*، جعفر نباتی صفحات 17-29
    به منظور بررسی اثر تنش یخ زدگی در گیاه پوششی فیلا، تحت تاثیر برخی مالچ های آلی، این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در دانشکده ی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا گردید. پنج سطح دمای یخ زدگی (0، 5-، 10-، 15- و 20- درجه سانتیگراد) و سه نوع مالچ (دامی، سوزنی برگ و سبوس) تیمارهای این آزمایش بودند. جهت ارزیابی تحمل به دماهای یخ زدگی صفاتی چون درصد نشت الکترولیت ها، مقدار کربوهیدرات محلول و پرولین برگی، تعداد برگ، سطح برگ و وزن خشک بوته در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد اثرات ساده و متقابل مالچ و دما صفات مورفولوژیکی اندازه گیری شده، میزان نشت الکترولیت، محتوای نسبی آب برگ گیاه فیلا، عدد اسپد و مقدار رنگدانه های فتوسنتزی (کلروفیل a، b و کل) معنی دار شد. تمام مالچ های آلی به کار رفته در این پژوهش منجر به افزایش وزن خشک بخش هوایی و ریشه گیاه فیلا در دوره رشد پس از تنش یخبندان شد. به طوری که با کاربرد سه مالچ سبوس، سوزنی برگ و دامی وزن خشک هوایی از 15/2 گرم در شرایط عدم استفاده از مالچ به 72/2، 13/3 و 19/3 گرم در هر بوته و وزن خشک ریشه از 50/1 گرم به 90/1، 23/2 و 19/2 گرم در هر بوته رسید. بیشترین نشت الکترولیت سلول های برگی (80%) در دمای 20- درجه و گیاهان تحت تیمار مالچ سبوس و بیشترین محتوای نسبی آب برگ (55%) در دمای 0 درجه و گیاهان تحت تیمار مالچ سوزنی برگ بود. همچنین مقدار کلروفیل کل در شرایط استفاده از مالچ کود دامی 11/0 میلی گرم بیشتر از شاهد بود. به طور کلی در بین مالچ های استفاده شده مالچ کود دامی تاثیر بیشتری بر بهبود اثرات ناشی از یخبندان بر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه داشت.
    کلیدواژگان: پرولین، کربوهیدارت، کلروفیل، گیاه فیلا، نشت الکترولیت، وزن خشک
  • لیلا باقری، سارا سعادتمند*، ندا سلطانی، وحید نیکنام صفحات 30-42
    برنج (Oryza sativa L.) یکی از گیاهان زراعی است که منبع اصلی غذایی بیشتر از یک سوم جمعیت جهان است. عوامل محدود کننده نظیر تنش های محیطی، نیاز به افزایش عملکرد محصولات کشاورزی در واحد سطح را ایجاب می کند. شوری خاک یکی از مهم ترین عوامل کاهش دهنده عملکرد گیاهان زراعی در سراسر جهان  است. موتاسیون القایی به عنوان یکی از ابزار های موثر در بهبود عملکرد، کیفیت و مقاومت به تنش های زنده و غیر زنده در اصلاح محصولات استفاده می گردد. به منظور انتخاب لاین های جهش یافته برتر متحمل به شوری، 10 لاین موتانت انتخابی نسل پنجم حاصل از پرتوتابی سه رقم برنج بومی ایرانی با پرتو گاما (طارم، عنبربو و حسنی) در طول دو سال (نسل های ششم و هفتم) در مزرعه با شوری خاک (8-6 دسی زیمنس بر متر) ارزیابی شدند. این تحقیق بر اساس طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. سه لاین جهش یافته برتر متحمل به شوری (3-13، 18-32 و 1-22) در مقایسه با ارقام مادری خود (شاهد) انتخاب شدند. ویژگی های فیزیولوژیکی لاین های موتانت برتر (هدایت روزنه ای، فلورسانس کلروفیل و شاخص سبزینگی بالا)، بیوشیمیایی (نسبت سدیم به پتاسیم پایین، تجمع پرولین بالا، تخریب غشایی پایین) بودند. در نهایت لاین های جهش یافته برتر، به عنوان ارقام جدید برنج موتانت متحمل به شوری و منابع جدید ژرم پلاسم گیاهی معرفی خواهند شد.
    کلیدواژگان: برنج، پرتو گاما، پراکسیداسیون چربی، شوری، فلورسانس کلروفیل
  • مسعود دشتی، مریم دهستانی اردکانی*، مصطفی شیرمردی، علی مومن پور صفحات 43-57

    درخت باران طلایی (Koelreuteria paniculata Laxm.) گیاهی چوبی، چندساله و زینتی است که عمدتا در فضای سبز کشت می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان مقاومت این گیاه به شوری و اثر کود گاوی و ورمی کمپوست بر میزان رشد و افزایش تحمل به شوری نهال های دوساله باران طلایی بود. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل سه بستر کشت مختلف (1-خاک زراعی 2-80% خاک زراعی+20% ورمی کمپوست، 3-80% خاک زراعی+ 20% کود گاوی) و شوری آب آبیاری در سه سطح (1، 4 و 7 دسی زیمنس بر متر)، هر کدام با سه تکرار درون گلخانه انجام شد. در این آزمایش بستر بدون کود به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. طول دوره اعمال تنش سه ماه بود. نتایج به دست آمده نشان دادکه با افزایش سطح شوری، تعداد شاخه، وزن تر و خشک ریشه، اندام هوایی و کل گیاه به طور معنی داری کاهش و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز و جذب سدیم و کلر افزایش یافت. تیمار ورمی کمپوست بهتر از شاهد و کود گاوی منجر به افزایش وزن تر و خشک ریشه، اندام هوایی و کل گیاه، فعالیت آنزیم پراکسیداز، جذب سدیم، پتاسیم و کلر برگ شد. بیشترین وزن تر و خشک، ریشه، اندام هوایی و کل گیاه، جذب سدیم، پتاسیم و کلر در سطح شوری 4 دسی زیمنس بر متر و تیمار ورمی کمپوست حاصل شد. به طور کلی استفاده از ورمی کمپوست بهتر از کود گاوی منجر به بهبود خصوصیات رشدی و افزایش مقاومت به شوری گیاه باران طلایی شد.

    کلیدواژگان: باران طلایی، تنش شوری، رشد، کود گاوی، ورمی کمپوست
  • حیدر عزیزی، اسماعیل نبی زاده*، آزاد ابراهیمی، رحیم محمدیان صفحات 58-71

    این تحقیق به منظور ارزیابی 18 رقم مختلف داخلی و خارجی چغندرقند به لحاظ برخی صفات مهم کمی و کیفی تحت شرایط آبیاری مطلوب و محدود در سال زراعی 1396 به صورت طرح کرت های خرد شده نواری (شرایط نرمال و تنش در کرت های اصلی و رقم در کرت های فرعی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با شش تکرار انجام گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر متقابل رقم × محیط برای صفات عملکرد قند خالص و ناخالص، ضریب قلیاییت و میزان قند ملاس (05/0≥p < /em>) و میزان پتاسیم ریشه (01/0≥p < /em>) معنی دار و بر سایر صفات اثری نداشت. بر اساس نتایج تجزیه واریانس ساده در شرایط نرمال، اثر رقم بر صفت میزان نیتروژن مضره ریشه، غیرمعنی دار بر سایر صفات مورد ارزیابی، معنی دار بود. همچنین اثر رقم در شرایط تنش بر کلیه صفات مورد ارزیابی در سطح احتمال یک درصد (01/0≥p < /em>) معنی دار بود. از نظر صفت عملکرد ریشه تحت شرایط نرمال و تنش، ارقام خارجی مراک و دورتی به ترتیب با عملکرد 5/86 و 4/70 تن در هکتار دارای بالاترین ارزش بوده و رقم داخلی شریف به ترتیب با 3/14 و 2/17 تن در هکتار دارای کمترین عملکرد ریشه بودند. متوسط صفت درصد قند ناخالص تحت شرایط نرمال و تنش به ترتیب 88/19 و 15/20 درصد محاسبه گردید که اگرچه اختلاف آن ها به لحاظ آماری معنی دار نبود، ولی مقدار افزایش درصد قند ناخالص (حدود 34/1 درصد) تحت شرایط تنش انتظار می رفت. با توجه به اینکه اثرات کاهشی و افزایشی تنش کم آبیاری بر اکثر صفات اندازه گیره شده معنی دار نبود، می توان دریافت که محصول چغندرقند دارای آستانه تحمل مناسبی برای کم آبی می باشد که یقینا چنین نتایجی برای استفاده توسط زارعین چغندرکار در استان چغندرخیز آذربایجان غربی و مخصوصا در شرایط کنونی که با خشک شدن دریاچه ارومیه سعی بر احیای آن است، همواره بایستی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحمل به تنش کم آبی، چغندرقند، عملکرد کمی و کیفی، نیاز آبی
  • صدیقه چورلی، سارا خراسانی نژاد*، خدایار همتی، بهاره کاشفی صفحات 72-88
    چای کوهی یکی از گیاهان دارویی می باشد که در مناطق مختلف ایران رویش دارد. از دم کرده گل ها و برگ های این گیاه در ناراحتی های معده و نیز به عنوان آرام بخش در رفع بی خوابی و اضطراب استفاده می گردد. به منظور بررسی اسانس گل و برگ این گیاه در چهار رویشگاه (ارتفاعات مشهد، نیشابور، قوچان و شاهرود)، تحقیقی بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار صورت پذیرفت. اطلاعات اتنوفارماکولوژی از مردم محلی بدست آمده و نمونه های گیاهی در بهار 1393 در زمان گلدهی، از رویشگاه های مذکور جمع آوری گردید. نمونه های گل و برگ خشک به وسیله دستگاه کلونجر و تقطیر با آب، اسانس گیری و درصد و عملکرد اسانس هر نمونه تعیین و ترکیبات متشکله اسانس های حاصله توسط دستگاه GC/MS آنالیز شد. نتایج اتنوفارماکولوژی نشان داد نام های محلی آن در رویشگاه ها متفاوت است ولی کاربرد عمومی به عنوان آرام بخش می باشد. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد، درصد اسانس و وزن خشک مربوط به نمونه برگ در مشهد و وزن خشک گل نیز بیشتر از وزن خشک برگ بود. بیشترین ترکیب در اسانس گل با 72 ترکیب مربوط به نیشابور و در اسانس برگ با 82 ترکیب مربوط به رویشگاه قوچان بود که در بالاترین مقادیر به ترتیب 692/92 و 818/96 وزن اسانس را به خود اختصاص داده بودند. بیشترین میزان ترکیبات اصلی اسانس اعم از بتا-پینن ، بتافلاندرن، کاریوفیلن مربوط به اکوتیپ شاهرود و اسپاتولنول و آلفاتوجن به ترتیب مربوط به قوچان و مشهد بود که میزان این ترکیبات در برگ بیشتر از گل می باشد که بهترین  کیفیت اسانس را می توان از رویشگاه های مشهد و قوچان بدست آورد.
    کلیدواژگان: اسانس، بتاپینن، کلونجر، GC، MS
  • مهدی محمدی ازنی، حسین مرادی* صفحات 89-98
    عوامل محیطی به عنوان مهم ترین عامل موثر بر صفات مورفولوژیک و بیان ژن های بیوسنتزکننده ترکیبات شیمیایی در گیاهان می باشند. پامچال وحشی دارای ترکیباتی مانند سلیجیلین، بیزابولول، کویینولن و تیمول می باشد. درطب سنتی از این گیاه جهت درمان ناراحتی گوارشی و زخم عفونی استفاده می شود. این تحقیق به منظور ارزیابی دو اختلاف ارتفاع از سطح دریا در استان مازندران (منطقه ازنی با ارتفاع 1035متر، کسوت با ارتفاع 481 متر) بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه خودرو پامچال وحشیبه اجرا درآمد. صفات فیتوشیمیایی مورد بررسی شامل میزان فنل کل، فلاونویید کل و ظرفیت آنتی اکسیدانی نمونه ها نیز با استفاده از روش DPPH، محتوی کلرفیلa، کلرفیلb، کلرفیل کل بودند. صفات مورفولوژیکی طول برگ، عرض برگ، طول ریشه، طول دم گل، طول دم برگ، تعداد برگ در منطقه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش ارتفاع از سطح دریا منطقه ازنی صفات طول برگ، عرض برگ، طول دم برگ، طول دم گل نسبت به منطقه کسوت کاهش یافت. همچنین منطقه ازنی دارای طول ریشه و تعداد برگ بیشتری بود.این در حالی است منطقه ازنی دارای فلاونویید برگ و گل و فنل کل گل بیشتری نسبت به منطقه کسوت بوده ولی در صفت آنتی اکسیدانی و رنگدانه های فتوسنتزی منطقه کسوت برتری معنی داری را نشان داد. به طورکلی با افزایش ارتفاع از سطح دریا صفات مورفولوژیکی از نظر کمی دچار کاهش شد و صفات بیوشیمیایی مانند فنل و فلاونویید افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید، کلروفیل، مازندران
  • الهام عزیزی*، نفیسه جناتی، محمد آرمین صفحات 99-112

    حاصلخیزی خاک به عنوان یکی از عوامل موثر بر خصوصیات کمی و کیفی گیاهان زراعی و دارویی مطرح است. به منظور بررسی اثرورمی کمپوست و اسید هیومیک بر برخی خصوصیات کمی و کیفی گیاه مرزه (Satureja hortensis L.)، آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در شرایط محیط طبیعی در دانشگاه پیام نور سبزوار انجام شد. تیمارهای مورد بررسی شامل ورمی کمپوست در سه سطح (0، 25، 50 درصد حجمی) و اسید هیومیک در چهار سطح (0، 250، 500 و 750 میلی گرم در لیتر) بود. در این تحقیق، صفات ارتفاع گیاه، طول ریشه، تعداد انشعاب، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه، نسبت وزن خشک برگ به ساقه، درصد اسانس و عملکرد اسانس اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که اثر ورمی کمپوست بر ارتفاع ساقه، تعداد انشعاب در متر مربع، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و ریشه و نسبت وزن خشک برگ به ساقه گیاه معنی دار بود، اما این تیمار، تاثیر معنی داری بر درصد و عملکرد اسانس گیاه مرزه نداشت. بیشترین ارتفاع ساقه و وزن خشک برگ، ساقه و ریشه در تیمار 50 درصد حجمی ورمی کمپوست مشاهده شد. تاثیر سطوح مختلف اسید هیومیک نیز بر وزن خشک ساقه، وزن خشک ریشه و نسبت وزن خشک برگ به ساقه از نظر آماری معنی دار بود. به طور کلی نتایج تحقیق نشان داد که دو کود آلی مورد استفاده، اثر هم افزایی داشتند به گونه ای که بالاترین مقدار وزن خشک برگ، ساقه و ریشه و عملکرد اسانس در تیمار 50 درصد حجمی ورمی کمپوست و 750 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک حاصل شد.

    کلیدواژگان: اسانس، کود آلی، مرزه، وزن خشک
|
  • Abbas Maleki *, Amin Fathi, Sadegh Bahamin Pages 1-16
    In order to investigate the effect of gibberellin hormone and drought stress on corn, an experiment was conducted as split plots based on a randomized complete block design with three replications. Treatments included moisture stress at three levels of normal irrigation (I0=60), medium stress (I1=90), and severe stress (I2=120) mm evaporation from class A evaporation pan as main factor and a sub factor of gibberellin hormone spraying at four levels non-consumption (G0=0), (G1=15ppm), (G2=20ppm), and (G3=25ppm). Results showed that the highest and lowest grain yields were observed in 60 mm evaporation from evaporation pan with 20 ppm gibberellin acid and 120 mm evaporation from the evaporation pan without using gibberellin acid as 9658.2 and 5797.3 kg/h, respectively. Also, under all levels of drought stress, gibberellin acid application increased grain yield of corn. The interaction of hormones and irrigation had a significant effect on starch, proline, alpha amylase, beta amylase, and protease. Drought stress increased proline concentration in corn leaf. Gibberellin hormone had no significant effect on proline concentration in corn leaf under drought stress conditions, but under prolonged drought stress, proline concentration increased. The application of 20 and 25 ppm gibberellin under moderate dehydration (90 mm evaporation from evaporation pan) increased leaf proline concentrations by 36% and 50%, respectively, compared with control treatment (no gibberellin consumption). Under severe drought stress conditions (120 mm evaporation from the evaporation pan), proline concentrations with 20 and 25 ppm gibberellin were 32% and 21% higher than gibberellin consumption, respectively. Overall, the results showed that gibberellin acid, through positive effects on increasing and improving the yield components, can ultimately increase corn grain yield.
    Keywords: Amylase, dry matter, Proline, Protease, Drought stress
  • Maryam Kamali, Yahya Selahvarzi *, Jafar Nabati Pages 17-29
    In order to investigate the effect of frost stress on Phyla lanceolata as a cover plant under the influence of some organic mulches, this experiment was conducted as a factorial experiment based on completely randomized design with four replications at Ferdowsi University of Mashhad. Five levels of freezing temperature (0, -5, -10, -15, and -20 °C) and three types of mulch (manure, leaf needle, and bran) were treated in the experiment. For evaluation of frost tolerance temperatures, some traits such as electrolyte leakage percentage, soluble carbohydrate content, leaf proline content, leaf number, leaf area, and plant dry weight were considered. Results showed that the simple and interaction effects of mulch and temperature on the measured morphological traits, electrolyte leakage, relative water content, spade and photosynthetic pigment content (chlorophyll a, b and total) were significant. All of the organic mulches used in the study increased shoot and root dry weight so that by applying three mulch of bran, leaf needle, and animal manure, shoot dry weight from 2.15 g under non-mulch conditions reached to 2.72, 3.13, and 3.19 g/plant, respectively and root dry weight from 1.50 g reached 1.90, 2.23, and 2.29 g /plant, respectively. The highest electrolyte leakage (80%) was at -20 °C and in plants treated with bran mulch and the highest relative water content (55%) was at 0 °C and in plants treated with needle mulch treatment. Also, total chlorophyll content was 0.11 mg higher than that in control treatment. In general, among the mulches used, animal manure mulch had the greatest effect on mitigating the effects of frost on morphological and biochemical traits of the plant.
    Keywords: Carbohydrate, Chlorophyll, dry weight, Electrolyte leakage, Phyla lanceolata, Proline
  • Leila Bagheri, Sara Saadatmand *, Neda Soltani, Vahid Niknam Pages 30-42
    Rice (Oryza sativa L.) is one of the crops which is the main source of food for more than a third of the world's population. Limiting factors such as environmental stress require increasing the yield of agricultural products per unit area. Soil salinity is one of the most important factors reducing the productivity of crops throughout the world. Induced mutation is widely used as an effective tool for improving the yield, quality, and resistance to biotic and abiotic stresses in product modification. In order to screen salt-tolerant superior mutant lines of rice, 10 mutant lines (M5) derived from three Iranian local varieties (Tarom, Anbarbo, and Hasani) were assessed during two generations (M6 and M7) at saline field (EC of soil was 6-8 ds/m). The experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications. Three salt-tolerant superior mutant lines (13-3, 32-18 and 22-1) were selected in comparison with their parents (control). Physiological parameters of superior mutant lines (high stomatal conductivity, Fv/Fm, and total chlorophyll) were biochemical (lower Na+/K+ ratio, high proline accumulation, less membrane damage). These superior mutant lines will be introduced as new salt-tolerant rice varieties and sources of plant germplasm.
    Keywords: Chlorophyll fluorescence, Gamma Rays, Lipid peroxidation, Rice, Salinity
  • Masoud Dashti, Maryam Dehestani Ardakani *, Mostafa Shirmardi, Ali Momenpour Pages 43-57

    Goldenrain-tree (Koelreuteria paniculata Laxm.) is a woody perennial ornamental tree, mainly used for landscape purposes. The aim of this study was investigation salt tolerance of this plant and the effect of cow manure and vermicompost on plant growth and increasing the salt tolerance of two-year plants. In a factorial experiment and completely randomized design (CRD), three levels of organic amendments (soil, 80% v/v soil + 20% v/v vermicompost, and 80% v/v soil + 20% v/v cow manure) and three levels of salinity (1, 4, and 7 dS.m-1) with three replications per treatments in greenhouse were applied. In this experiment, media without organic amendment was were considered as control and stress duration was three months. Results showed that increasing soil salinity levels progressively decreased the number of shoots and fresh and dry weights of roots, shoots, and whole plant while it increased activity of peroxidase and sodium and chloride uptake. Vermicompost treatment increased fresh and dry weights of shoots, roots, and whole plant, peroxidase, sodium, potassium, and chloride uptake more than control and cow manure. The highest fresh and dry weights of shoots, roots, and whole plant as well as sodium potassium and chloride uptake were obtained in salinity level of 4 ds/m and under vermicompost treatment. Generally, application of vermicompost increased growth characteristics and salt tolerance of goldenrain tree better than cow manure.

    Keywords: Cow manure, Goldenrain, growth, Salt stress, vermicompost
  • Heydar Azizi, Esmail Nabizadeh *, Azad Ebrahimi, Rahim Mohammadian Pages 58-71

    This study was conducted to evaluate 18 different native and foreign sugar beet cultivars in terms of some important quantitative and qualitative traits under optimal and limited irrigation conditions in 2017 crop season in as a strip split plot design (normal and stress conditions) as main plots and cultivar factor as sub plots based on RCB design with six replications. The results of combined ANOVA of the obtained data showed that the interaction effect of the environment × cultivar was significant on sugar yield, white sugar yield, alkalinity coefficient, molasses sugar (p≤0.05), and root potassium content (p≤0.01) traits while it had no effect on other traits. Based on the obtained results from ANOVA, the effect of cultivar was not significant on α-amino nitrogen trait while it was significant on other assessed traits under normal condition. Also, under stress condition, the cultivar effect was significant at p≤0.01 on all of the assessed traits. In terms of root yield trait, Merak and Dorthea foreign cultivars had the highest value with 86.5 and 70.4 t ha-1 and Sharif native cultivar had the lowest value with 14.3 and 17.2 t ha-1 under normal and stress conditions, respectively. Under normal and stress conditions, the mean sugar contents were calculated 19.88 and 20.15%, respectively. Although the difference was not significant, the increase in sugar content (about 1.34%) under stress condition was as expected. Given that the decreasing and increasing effects of water deficit stress on most measured traits were not significant, it can be found that sugar beet crop has a good tolerance threshold for water deficit and, surely the finding should always be considered by beet farmers in West Azarbaijan province, especially in the current situation in which there are attempts to revive the drying Urmia lake.

    Keywords: Sugar beet, Tolerant to water deficit stress, water requirement, Yield
  • Sedighe Chorli, Sara Khorasani Neghad *, Khodayar Hemmati, Bahare Kashefi Pages 72-88
    Stachys lavandulifolia is a medicinal plant growing in different parts of Iran. Its flower and leaf infusions are used for treating diseases related to stomach and also as sedative for insomnia and stress. This research was carried out based on a completely randomized design with three replications to investigate the essential oil contents of leaf and flower obtained from four different sites (Shahrud, Ghuchan, Nyshabur, and Mashhad). Ethnopharmacological data were obtained from local people and the plant samples were collected from their habitas during flowering stage in spring 2014. Essential oils of the sample leaves and flowers were distilled using a Clevenger apparatus to determine essential oil percent and yield in each site. Furthermore, the essential oil components were determined with a GC/MS tool. Results of ethnopharmacological study showed that this plant has different local names in the sites under study but its general application was for reducing stress. The highest essential oil yield and percent and also dry weight were obtained from Mashhad. Also, the highest numbers of essential oil components of Stachys lavandulifolia flower (n=72) and leaf (n=82) were extracted from Nyshabur and Ghuchan, respectively with a maximum essential oil weights of 92.692 and 96.818, respectively. The highest values of major components including betapinene, betaphellandrane, and caryophyllene were obtained from Shahroud and the highest values of spathulenol and alfathujene were obtained from Ghuchan and Mashhad, respectively and these components were higher in leaves than in flowers. The highest quality of the essential oils was obtained from plants grown in Mashhad and Ghuchan habitats.
    Keywords: Betapinene, Clevenjer, Culture pattern, Essential oils, GC, MS
  • Mehdi Mohammadi Azni, Hossein Moradi * Pages 89-98
    Environmental factors are the most important factors affecting morphological traits and expression of chemical synthesizing genes. Wild primrose has compounds such as calicillin, benzabolol, quinolone, thymol and is traditionally used to treat gastrointestinal and infectious wounds. This study was conducted to evaluate the effect of differences in elevation level in Mazandaran province (Azni area with a height of 1035 meters and the Kasoot area with a height of 481 meters) on the quantitative and qualitative characteristics of wild primrose. The studied phytochemical traits included total phenol content, total flavonoid, antioxidant capacity of samples using DPPH as well as chlorophyll a, chlorophyll b, and total chlorophyll content. Also, morphological traits including leaf length, leaf width, root length, pedicel length, petiole length, and number of leaf were measured at the site of plant growth. Results showed that with increasing altitude in Azni site, leaf area, leaf width, petiole length, and pedicel length decreased compared to Kasoot region. But the plants in Azni region had longer roots and more leaves. On the other hand, the plants in Azni had higher leaf and flower flavonoid contents and their total phenol contents were more than those in Kasoot area. But considering the antioxidants and photosynthetic pigments, plants in Kasoot had significantly higher contents. In general, morphological traits decreased with increasing altitude while biochemical properties such as phenol and flavonoids increased.
    Keywords: Antioxidant, Chlorophyll, flavonoid, Mazandaran, phenol
  • Elham Azizi *, Nafiseh Jannati, Mohammad Armin Pages 99-112

    Soil fertility is an effective factor on quantity and quality of crops and medicinal plants. In order to investigate the effect of vermicompost and humic acid on quantitative and qualitative traits of savory(satureia hortensis L.), an experiment was conducted as factorial based on completely randomized design in Payame Noor University of Sabzevar under natural condition. Treatments were vermicompost in three levels (0, 25, and 50 percent in volume) and humic acid in four levels (0, 250, 500, and 750 mg.l-1). In this study, plant height, root length, branch number as well as leaf, root, and shoot dry weights and essential oil percentage and yield were measured. Results indicated that vermicompost affected stem height, branch number per m2, dry weight of leaf, stem, and root, and leaf to stem ratio significantly while this treatment did not have a significant effect on essential oil percentage and yield of savory. The highest stem height and dry weight of leaf, stem, and root were observed in 50% vermicompost. The effect of humic acid was also significant on stem and leaf dry weight and leaf to stem ratio, statistically. In general, results showed that both organic fertilizers had synergistic effect as the highest dry weight of leaf, stem, and root and also essential oil yield were obtained under vermicompost 50% and humic acid 750 mg.l-1 treatment.

    Keywords: dry weight, Essential oil, manure, savory